Čaj, který v zimě zahřeje, na jaře potěší a zároveň léčí

Masala chai je tradiční nápoj indického původu. Podle legend sahá historie tohoto nápoje 5000-9000 let do minulosti. Vznikl prý na popud krále, který se snažil podle principů ajurvédy vytvořit očistný a oživující nápoj. Už v minulosti existovaly různé recepty a způsoby přípravy.  Nejčastěji používaná koření jako kardamom, zázvor, hřebíček, dlouhý pepř a skořice mají nicméně dle ajurvédy léčivé a stimulační účinky a podporují trávení.

Jaké jsou účinky Masaly na naše zdraví? Základ receptu, směs zázvoru a koření, je bezesporu zdraví prospěšný:
Zázvor – působí proti bakteriím a protizánětlivě, zahání žaludeční a těhotenské potíže, snižuje cholesterol a stimuluje krevní oběh.
Skořice - snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruace, zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Jak zázvor, tak skořice jsou výborné prostředky proti chřipce a nachlazení.
Pepř – podporuje prokrvení a má afrodiziakální účinky.
Hřebíček – má silné očišťující účinky, je to taková přírodní desinfekce.
Kardamom – tradičně se používá k osvěžení dechu, podporuje trávení a stimuluje organismus. Podle tradiční medicíny je výborný k zahnání deprese a špatné nálady.

Pro výrobu čaje se většinou používá černý čaj, který má výrazný stimulující účinek, nicméně, kdo tein nemusí, může ho nahradit rooibosem. Mléko se používá hlavně pro zjemnění chuti.

Masala alias Yogi

Masala chai se také prodává pod názvem Yogi čaj. Jeho historie souvisí s působením indického duchovního Yogi Bhajana (vlastním jménem Harbhajan Singh), který v roce 1968 přijel na Západ učit kundalini jógu a propagovat sikhismus a ajurvédu.
Masala zahřeje a povzbudí, podporuje metabolismus a zklidňuje zažívací potíže. Účinkuje proti nachlazení a chřipce a možná dodá chuť na milostné hrátky. Je to ideální nápoj pro chladné večery a vůbec pro všechny situace, kdy se cítíme unaveni, na konci svých sil.

Ingredience

  • o    1/2 svitku skořice
  • o    4 tobolky kardamomu (rozlomené)
  • o    4 hřebíčky
  • o    1/2 hvězdičky badyánu
  • o    2 silné plátky čerstvého zázvoru
  • o    2 zarovnané lžičky sypaného černého čaje
  • o    500 ml plnotučného mléka
  • o    4 lžíce medu nebo podle chuti
  •  

Příprava čaje

V rendlíku přiveďte na středním plameni k varu 500ml vody s kořením a zázvorem. Vypněte a nechte 15 minut stát. Poté přiveďte znovu k varu a vsypte čaj. Zase vypněte a nechte 3–5 minut louhovat podle toho, jak silný čaj máte rádi. Přeceďte a vmíchejte mléko a med podle chuti. Krátce zahřejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC: Ke koření můžete přidat 1 vanilkový lusk, který vám zbyl po vyškrábnutí semínek třeba při přípravě cukroví či dezertu.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Masala_chai